Nieuws

Start EK waterpolo op 4 januari 2024

folder_openNieuws

De Europese Waterpolo Kampioenschappen van 2024 worden gehouden in Kroatië, met spannende wedstrijden in zowel Zagreb als Dubrovnik van 4 tot en met 16 januari. Dit jaar kent het toernooi enkele unieke kenmerken. Het is de eerste keer dat het kampioenschap achtereenvolgens in hetzelfde land plaatsvindt, en er is een nieuwe wedstrijdindeling geïntroduceerd. Bovendien wordt het evenement in twee steden gehouden.

De Kroatische nationale ploeg speelt haar groepswedstrijden in Dubrovnik. Op 4 januari nemen ze het op tegen Spanje, op 6 januari tegen Frankrijk en op 8 januari tegen Montenegro. Het Nederlandse team is ingedeeld in Groep D van Divisie 2 voor de Europese Waterpolo Kampioenschappen 2024.

Speelschema mannen TeamNL groepsfase:
Vrijdag 5 januari, 20:15 uur: Nederland-Roemenië
Zondag 7 januari, 20:15 uur: Nederland-Slowakije
Dinsdag 9 januari, 20:15 uur: Nederland-Slovenië

Het toernooi is bijzonder belangrijk, omdat het niet alleen gaat om de Europese titel, maar ook om kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in Doha in februari 2024 en een felbegeerde plek voor de Olympische Spelen in Parijs.

In totaal strijden 16 teams om de titel. De top acht teams zijn ingedeeld in Divisie 1, terwijl de volgende acht in Divisie 2 spelen. De winnaars en nummers twee van Divisie 1 gaan rechtstreeks naar de kwartfinales, terwijl de nummers drie en vier play-off wedstrijden spelen tegen de top twee van Divisie 2 voor een plek in de laatste acht.

EK voor vrouwen in Eindhoven

Het EK voor mannen én vrouwen zou in Netanya (Israël) plaatsvinden, maar vanwege de oorlog moest European Aquatics, de Europese zwembond, in allerijl op zoek naar een alternatief. Daarbij zijn het mannen- en het vrouwentoernooi gesplitst. Het EK waterpolo voor vrouwen wordt van 5 tot en met 13 januari 2024 gespeeld in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Speelschema vrouwen groepsfase TeamNL:

Vrijdag 5 januari, 19.00 uur: Nederland-Kroatië
Zaterdag 6 januari, 19.00 uur: Nederland-Hongarije
Zondag 7 januari, 18.30 uur: Nederland-Griekenland

Meer nieuws

Vakantiesluiting zwembaden

Let op: belangrijke informatie over de trainingstijden in de vakantieperiode. Lees snel verder!